Stoppen met de speen

Wanneer je kind verslaafd is aan zijn speen, kan het een enorme uitdaging zijn om hem hier weer vanaf te krijgen. Aangezien ik verschillende verhalen las en hoorde dat het het beste is om voor de 2e verjaardag van je kind te stoppen met de speen, zijn wij hier dan ook maar op tijd mee aan de slag gegaan. In deze blogpost lees je onze ervaring over het stoppen met de speen bij onze dreumes.

Waarom stoppen met de speen?

De simpelste reden is eigenlijk dat een kind vanaf 1 jaar geen speen meer nodig heeft. Aangezien kinderen vanaf die leeftijd met de pot mee kunnen eten, is de zuigreflex (die jonge baby’s nog wel hebben) verdwenen en is de speen overbodig. Fygo had vanaf zijn 1e verjaardag ook alleen nog maar een speen tijdens het slapen. Hij wilde hem wel vaker, maar op deze leeftijd kun je nog heel makkelijk als ouder bepalen wat een kind wel of niet krijgt zonder urenlang protest (wellicht gewoon even een half uurtje doorbijten) ;).

Maar vanaf de leeftijd van 2 jaar is het toch wel belangrijk dat een kind geen speen meer gebruikt. Als hij namelijk langer een speen gebruikt is de kans erg groot dat de mond open blijft staan. De mondspieren worden dan slapper en doordat hij vervolgens door zijn mond zal ademen, wordt de kans op infecties en ontstekingen groter. Hierdoor kan je kind minder goed horen, wat weer effect heeft op de spraak. Daarnaast vergroot het gebruik van een speen ook nog eens de kans op een openbeet of overbite.

Aangezien wij liever die bezoekjes aan de orthodontist en logopedist zo veel mogelijk willen voorkomen, hebben we besloten om vanaf het moment dat Fygo 21 maanden oud was te stoppen met de speen.

Hoe pakten wij dat aan?

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende trucjes om je kind van de speen af te helpen. Je kunt de speen bijvoorbeeld samen aan de vuilnisman meegeven, een kadootje kopen en deze ‘betalen’ met de speen, hem in de tuin begraven, hem aan een ballon binden en deze uitzwaaien, etc.

Wij kozen er echter voor om gewoon cold turkey te stoppen en te zeggen dat de speen kwijt was en Fygo een grote jongen is en best zonder kon. Aangezien hij al maanden direct om zijn ‘peentje’ vroeg als we het avondritueel hadden ingezet, hadden we er een hard hoofd in. Toch ging hij wonder boven wonder zonder de speen slapen. En dit was geen toevalstreffer, ook de volgende nacht én de nacht daarop ging hij slapen zonder speen. Hoera! Nooit gedacht dat dit zo makkelijk zou gaan.

Jammer genoeg ging het op de opvang iets minder soepel. Daar had hij echt nog wel een speentje nodig om in slaap te kunnen komen. Hier deden we dan ook niet moeilijk over, want verder lukte het overal zonder (ook als hij ergens anders ging logeren). Een week vóór zijn 2e verjaardag vertelde zijn leidster ons dat hij zowaar zonder speen had geslapen (ze had hem verteld dat mama vergeten was de speen in de tas te doen) en precies met zijn 2e verjaardag was hij officieel speenvrij! Hoera!

Tips

Ik kan me voorstellen dat het niet bij iedereen zo makkelijk gaat als bij ons het geval is geweest. Kun je wel wat tips gebruiken bij het stoppen met de speen? Klik dan eens op onderstaande links! Heel veel succes!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s