Invisalign beugel

img_8752

Al jaren irriteerde ik mij aan mijn scheve ondertanden. De bovenkant kon ook beter, maar daar kon ik mee leven. Op een gegeven moment was het zo erg dat ik niet meer met open mond lachend op een foto wilde en als ik mijn tanden in de spiegel zag werd ik er letterlijk misselijk van. Zo extreem scheef stonden ze niet, maar toch was ik verre van blij met mijn gebit. Toen ik ruim 3 jaar geleden voor het eerst een 13e maand ontving, heb ik dan ook geen seconde getwijfeld en wist ik dat dit de beste investering ooit ging worden. En dat was het inderdaad.

Ik wilde een beugel. Maar omdat de meeste mensen mij een stuk jonger inschatten dan dat ik daadwerkelijk ben, wilde ik geen 16 lijken met een oldskool blokjesbeugel. Na wat research en gesprekken met de tandarts (tevens orthodontist) kwam ik uit bij de Invisalign beugel. Op www.invisalign.nl kun je er alles over lezen.

Al is het nu al 3 jaar geleden, als ik er aan terug denk word ik weer enthousiast. Wat een geweldige uitvinding is deze beugel. Als kind heb ik veel geduimd en heb daardoor meerdere beugels gehad (aan de bovenkant). Ik herinner me dat die beugels ontzettend irritant waren, veel pijn konden doen en dat het erg lang duurde voordat je resultaat zag.
De Invisalign beugel voel je uiteraard wel zitten, maar echt pijn heb ik nooit gehad. Bovendien zagen alleen de mensen die wisten dat ik een beugel droeg hem zitten en binnen 6 maanden (!!) had ik rechte tanden en was ik er alweer vanaf! Wauw!

img_1025
Voor en na

Hoe het werkt

Tijdens het eerste consult wordt er gekeken of een Invisalign beugel geschikt is voor jouw gebit en wordt uitgelegd hoe alles precies werkt en wordt een globaal kostenplaatje besproken. De daadwerkelijke kosten kunnen pas aangegeven worden zodra bekend is hoeveel ‘bitjes’ (trays) je nodig hebt. Aan de hand van foto’s wordt een 3D simulatie gemaakt en zie je precies hoe je gebit verandert en hoe snel het gewenste resultaat wordt bereikt.

voorenna

Ik had het geluk dat ik al na 12 bitjes het resultaat zoals hierboven zou krijgen en daar was ik uiteraard heeeel tevreden mee! Ieder bitje draag je 2 weken, dus 12 bitjes betekent 24 weken een beugel dragen. Nadat je akkoord gaat worden de bitjes gemaakt. Ongeveer 2 weken later krijg je bij de tandarts of orthodontist álle bitjes en worden eventueel de attachments geplaatst. Attachments zijn kleine tandkleurige blokjes (op de afbeelding hierboven zijn dat de roze ‘stukjes’) die in sommige gevallen nodig zijn om de beugel te helpen de tanden in de juiste positie te krijgen.

dag1
Dag 1 van mijn Invisalign avontuur

Vervolgens kun je zelf iedere 2 weken het bitje wisselen met een nieuwe. Ik had 1 x in de 2 maanden een afspraak bij de tandarts om te controleren hoe het ging en inderdaad een half jaar later had ik mijn gewenste gebit!

img_0840
bitje 1 (incl. attachments) en bitje 12

Na het laatste bitje kreeg ik nog één refinement én werden mijn tanden gebleekt. Dit alles zat bij de prijs in die vóórdat de bitjes werden gemaakt betaald diende te zijn.

 De voor- en nadelen

Als je twijfelt tussen een ‘gewone’ beugel of een Invisalign beugel is het goed om de voor- en nadelen van een Invisalign eens op een rijtje te zien:

Voordelen

 • de beugel is niet goed zichtbaar en daardoor zeer geschikt voor volwassenen
 • het ‘plaatsen’ van de beugel is pijnloos
 • je ziet van te voren precies wat het eindresultaat gaat zijn
 • je krijgt alle bitjes in één keer mee dus je kunt zelf de volgende stap zetten zonder iedere keer weer naar de tandarts/orthodontist te hoeven
 • je ziet sneller resultaat dan bij een ‘gewone’ beugel
 • bij een speciale gelegenheid (bijvoorbeeld een bruiloft of sollicitatie) kun je de beugel eventueel een tijdje uit laten ( doe dit echter niet te vaak, dit vertraagt het proces)

Nadelen

 • als je veel bitjes nodig hebt kan het duur zijn (echter werd bij mij een groot deel vergoed door de verzekering, kijk hier dus goed naar)
 • je moet de beugel(s) uit doen als je wilt eten of drinken (je zou ze met drinken wel in kunnen laten, maar dan is de kans op verkleuring groter)
 • na het eten is het het beste om meteen je tanden te poetsen. Je moet dus altijd en overal een tandenborstel bij je hebben en er moet een wastafel in de buurt zijn. Ik vond dit persoonlijk in het begin erg vervelend als ik bijvoorbeeld naar een festival ging. Maar geloof me, ook dit went en je hebt het er echt allemaal voor over! 🙂
 • als je (veel) attachments nodig hebt wordt de beugel iets meer zichtbaar, maar alsnog zie je het alleen als iemand heel dichtbij staat

Meer informatie

Eigenlijk is één blog te kort om alles over Invisalign te vertellen. Gelukkig staat er op internet heel veel informatie en kun je ook informatie bij je tandarts of orthodontist opvragen. Wil je toch meer van mij zelf weten (bijvoorbeeld tips of hoeveel ik ervoor heb betaald), neem dan even contact met me op!

10 gedachten over “Invisalign beugel

 1. Hi Tina, ik ben heel erg benieuwd hoe zichtbaar de attachments bij jou waren. Ik ben er een beetje van geschrokken omdat dit mij niet op voorhand is verteld en ik er echt 3 op mijn voortand en hoektand heb. Ik had zo gehoopt dat mijn beugel niet op zou vallen (ik werk in sales) maar ik moet dit weekend dus laten weten of ik voor het traject ga (1,5 jaar). Kan jij mij daar meer over vertellen? Ik hoop echt op een antwoord! Liefs Kim

  Like

 2. Hi Tina,
  Orthodontie vergoeding voor volwassenen is bij mijn verzekeraar te laag, dus ik moet misschien overstappen als ik een Invisalign behandeling overweeg. Zou je me kunnen vertellen bij welke maatschappij jij verzekerd bent?
  Alvast bedankt

  Like

  1. Hi Petar! Ik zat toen bij FBTO. Toen kon je hem nog later in het jaar aanzetten. Nu is het helaas allemaal anders volgens mij. Hoor vaker dat de invasalign nu heel duur is en slecht wordt vergoed. Zo jammer! Succes met uitzoeken verder!

   Like

  1. Hi Kristy! Sorry voor de late reactie, ik was toen op vakantie en heb dit helemaal gemist!
   Ik heb na dat ik klaar was met de Invisalign beugel inderdaad een tijdje een nachtbeugel gedragen. Deze ging echter binnen een jaar kapot en daardoor hebben ze toen een glasvezel plaatje achter mijn tanden geplaatst. Hier zie je amper wat van en houdt je tanden voor altijd (mits hij niet afbreekt, maar dan moet je gewoon meteen weer naar de tandarts/orthodontist) in deze stand.
   Ik ben er erg blij mee! Voor de kosten hiervan zou ik navraag doen bij je eigen tandarts!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s