Fygo’s ritme – 1,5 jaar

img_9207

Fygo is nu 1,5, maar heeft eigenlijk al een hele tijd hetzelfde ritme. Misschien zelfs al wel een jaar! Wij zijn gezegend met een hele goede slaper, toen hij 5 weken oud was sliep hij al door. De nachten dat hij daarna 1 of 2 x wakker is geweest zijn op 1 hand te tellen.

Tussen 19.00 en 19.30 gaat Fygo op bed en wordt ’s ochtends rond een uurtje of 08.00 weer wakker. Op de dagen dat hij naar de opvang moet, moeten we hem dus vaak wakker maken.

Het nadeel van zo’n goede slaper is dat hij al met ongeveer 6 à 7 maanden nog maar 1 slaapje overdag nodig had. Je hebt op een dag dus weinig tijd voor jezelf. Maar gelukkig hebben we daar (meestal ;-)) ook de energie voor omdat we ’s nachts gewoon net zo goed slapen als voordat Fygo er was (*aapje met handjes voor de ogen).

Ik vind het altijd erg leuk en interessant om op andere mama blogs het (slaap- en eet)ritme van hun kindjes te lezen. Daarom hieronder het ritme van Fygo:

Ochtend

img_7938

Zodra Fygo rond 08.00 uur wakker wordt, wassen we hem met wat water en een washandje en smeren we hem in met zalf. Fygo heeft erg veel last van eczeem en mag dus maar één keer per week in bad en moet minimaal 3 keer per dag ingesmeerd worden om de huid vet te houden. Na het wassen krijgt hij een bordje pap. Soms is dit Bambix, soms havermout met wat fruit.

Rond 10.00 uur is het tijd voor de fruithap. Meestal combineren we banaan met een ander stuk fruit. Standaard krijgt hij hier zijn druppeltje(s) vitamine D bij.

Middag

Tussen de middag geven we Fygo twee boterhammen. De eerste altijd met een groentespread en bij de tweede mag hij kiezen wat hij erop wil. Vaak is dit ‘appelsoop’. Zie mijn blog Broodbeleg voor je kind(eren) voor tips voor gezond beleg voor op brood!

Rond 13.00 / 13.30 krijgt Fygo nog een flesje warme geitenmelk. Ik weet dat veel kindjes hier op deze leeftijd al vanaf zijn, maar  wij vinden het zo’n fijn moment dat hij lekker op schoot zijn flesje drinkt, dat we hier gewoon nog even mee doorgaan :).

img_7507Na zijn fles gaat hij op bed en slaapt dan meestal 2 uurtjes.

Na het middagslaapje krijgt Fygo weer wat fruit. Tegenwoordig is dat vaak een sinaasappel of twee mandarijntjes. Heerlijk vindt hij dat!

Avond

Omdat Fygo rond 19.00/19.30 op bed gaat, proberen we hem tussen 17.30 en 18.00 te laten eten. Aangezien Hilbert vaak pas om 18.30 thuis is betekent dit dat Fygo op die dagen alleen moet eten. Ik vind dat nog steeds een dingetje. Maar wachten tot 18.30 vind ik gewoon te lang. Hoe doen jullie dat als één van beide ouders pas laat thuis is van het werk?Na het eten krijgt hij als toetje een bakje kwark of geitenyoghurt en mag dan tot zijn bedtijd nog even spelen.

img_8160

Het naar bed gaan is al vanaf zijn geboorte een vast ritueel; luier verschonen, tanden poetsen, voorlezen uit Jip & Janneke, nog even knuffelen, muziekmobieltje aan en dan slapen.

Drinken en tussendoortjes

Fygo heeft gedurende de dag eigenlijk nooit een vast drinkmoment (behalve zijn flesje melk). Hij drinkt de hele dag door slokjes water waardoor hij aan het einde van de dag vaak 2 hele bekers op heeft en soms drinkt hij een beetje thee mee. Als hij behoefte heeft aan een tussendoortje (of we moeten hem écht écht écht even stil hebben haha) krijgt hij een soepstengel, rijstwafel of rozijntjes. Hij heeft in zijn korte leventje nog nooit iets van koekjes of iets dergelijks gehad (alleen misschien een paar keer op een verjaardag een klein stukje taart), dus dat wil ik er zo lang mogelijk in proberen te houden!

Zodra Fygo’s ritme weer (een beetje) is veranderd zal ik er weer een nieuwe blog aan wijden. Ik ben zelf ook erg benieuwd hoe lang dit (eigenlijk wel fijne ritme) nog zo doorgaat!

 

 

 

Een gedachte over “Fygo’s ritme – 1,5 jaar

  1. Pingback: TBT – week 13

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s