Margarine voor je kindje; wel of geen goed idee?

Boter-stock-512x341
Van het consultatiebureau krijg je het advies om je kindje vanaf ongeveer 7 á 8 maanden margarine te geven in verband met de vetten die ze vanaf die leeftijd nodig hebben. Het advies is zelfs om het niet alleen op brood te smeren, maar ook door het avondeten te mengen. Ik heb dit nooit gedaan, want het voelde niet goed. Ik gebruik voor Fygo ongezouten roomboter (want onbewerkt) en doe na het bereiden van zijn avondeten nog een scheutje olie erdoor (bijvoorbeeld kokosolie, koolzaadolie, olijfolie, walnootolie of zonnebloemolie).

Broodje gezond

De voornaamste reden waarom ik Fygo geen margarine geef is de enorme lijst van ingrediënten.
Want, hoe langer deze lijst, hoe slechter het is voor je gezondheid. Ik heb me daarom destijds niet echt verder verdiept in dit product. Het was voor mij gewoon een no go. Maar vorige week las ik dit artikel naar aanleiding van het TV programma Broodje Gezond en ben ik heel blij met mijn keuze. Het is namelijk soms best moeilijk om tegen de adviezen van het consultatiebureau in te gaan.

Wie ook twijfelt over het geven van margarine aan je kindje raad ik zeker aan om dit artikel eens te lezen.

Nadelen van margarine

Voor wie geen zin heeft om dit artikel te lezen of er geen tijd voor heeft, zal ik hieronder een aantal nadelen van margarine opsommen:

 • In margarine zit veel van de kankerverwekkende stof 3-MCPD
 • De veiligheid van plantensterolen in margarine wordt door vele onderzoekers ter discussie gesteld
 • Margarine bevat zo veel omega 6 olie dat het ontstekingen in het lichaam kan veroorzaken
 • De meervoudige onverzadigde vetzuren in margarine oxideren snel en worden toxisch (giftig)
 • Een verkeerde omega 3 / 6 ratio kan ziektes veroorzaken
 • Margarine bevat veel synthetische ingrediënten en e-nummers
 • Uit onderzoek blijkt dat wanneer verzadigd vet wordt vervangen door linolzuur (uit margarine) het risico op hart- en vaatziektes wordt verhoogd.

Het blijft natuurlijk zo dat er tal van verhalen de rondte doen en dat er meerdere onderzoeken zijn gedaan waarvan de uitkomst ook weer verschilt. Hierdoor wordt het steeds lastiger om te geloven of iets waar is of niet, maar toch is voor mij mijn gevoel bij deze bevestigd. Als ik dan toch iets uit een verpakking moet kopen, dan iets waar zo min mogelijk ingrediënten op staan.

Wat smeer jij op het brood van je kindje en gebruik je ook bepaalde vetten door het avond eten? Laat dan even in de reacties weten wat en waarom, want ik ben heel benieuwd naar jullie mening en argumenten!
Picture credits

2 gedachten over “Margarine voor je kindje; wel of geen goed idee?

 1. Ook roomboter op t broodje, om dezelfde redenen als jij. Plus; het is veel lekkerder 🙂
  Bij het avondeten of een beetje roomboter erdoor, of scheutje olijfolie.
  Maar bij Fedde kan ik me nu nog even inlezen, misschien heb je nog tips die ik bij de andere nog niet wist 👍🏼

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s