Het eerste vaste hapje

IMG_20160529_174634

Je baby mag zo rond de 5 maanden zijn eerste vast hapje proberen. Een hele belevenis! Ik heb er rond die tijd bewust voor gekozen om te starten met groente. Het schijnt namelijk zo te zijn dat kinderen die als baby eerst groente i.p.v. fruit hebben gegeten, later betere eters zullen zijn (lees: meer groente eten) dan kinderen die zijn begonnen met fruit.

Er zijn inmiddels zo veel onderzoeken gedaan dat je niet meer weet wat allemaal waar is en wat niet, maar in dit geval wilde ik het gewoon eens proberen. Tot nu toe eet Fygo alles wat ik hem voorschotel, daar ben ik heel blij om, en we gaan wel zien of en hoe dat gaat veranderen als hij ouder wordt. Ik zal jullie in ieder geval op de hoogte houden :-).

Wat kan ik mijn baby het beste geven?

Je kunt je baby in het begin het beste maar één soort groente tegelijk aanbieden zodat hij de verschillende smaken leert onderscheiden. Zeker wanneer je kleintje nog heel jong is zal de groente gepureerd moeten worden, vanaf een maand of 6 kun je hier mee stoppen en kun je het prakken of in stukjes aanbieden. Start met groenten die een niet al te heftige smaak hebben, maar eerder richting zoet neigen. Bijvoorbeeld worteltjes of pastinaak. Wanneer dit goed gaat en je baby dit lekker vindt, kun je je repertoire langzaam uit gaan breiden en verschillende groenten met elkaar gaan mengen.

Voorbeelden van geschikte groenten zijn:

 • Wortel
 • Pastinaak
 • Bloemkool
 • Broccoli
 • Avocado
 • Doperwten
 • Pompoen
 • Zoete aardappel (mijn persoonlijke favoriet om te mengen met andere groenten!)

Er zijn echter een aantal groenten waar je het beste even mee kunt wachten. Geef baby’s onder de 6 maanden liever geen nitraatrijke groenten. Tijdens het opwarmen en bewaren van deze groentesoorten kan het nitraat worden omgezet in nitriet. Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsproblemen veroorzaken. Nitraatrijke groenten zijn: andijvie, bleekselderij, paksoi, bietjes, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel.

Ook kun je tot een leeftijd van 1 jaar koolsoorten zoals prei en ui beter laten staan. De darmpjes van je baby kunnen deze groenten nog niet goed aan.

Hieronder vind je een overzicht van wat je je baby bij welke leeftijd kunt geven*:

Leeftijd Wat Hoe
5 maanden Groenten Gepureerd
6 maanden Groenten en fruit Gepureerd
6 t/m 8 maanden Groenten, fruit, brood, pap (met opvolgmelk), yoghurt Geprakt of in kleine stukjes
9 t/m 11 maanden Groenten, fruit, brood, rijst, pasta, gevogelte, vis, ei (probeer bij de eerste keer ei eerst een klein beetje i.v.m. mogelijke allergie), pap (met opvolgmelk), yoghurt Geprakt of in kleine stukjes
Vanaf 12 maanden Alles In kleine stukjes

Het is erg lastig om van te voren te bepalen hoeveel je kindje nodig heeft. Baby’s kunnen zelf heel goed aangeven wanneer ze genoeg hebben. Op een gegeven moment kun je dus wel inschatten hoeveel je klaar moet maken.

*) Dit is een richtlijn en gebaseerd op hoe ik het zelf heb opgebouwd. Er bestaan zoveel verschillende adviezen dat je voor jezelf moet kijken wat voor jou het beste voelt. Misschien kies jij zelfs wel voor de Rapley-methode. Zo ja, dan ben ik erg benieuwd naar je ervaring hiermee! Laat je een berichtje achter in de reacties?

6 gedachten over “Het eerste vaste hapje

 1. Leuk gedaan Tina, hele goede tips voor aankomende mama’s en papa’s , helaas is het bij ons met onze perr wat anders gelopen vanwege de vele refluxen dat de vaste voeding best een probleem was en zijn we begonnen met fruit, maar nu het goed gaat kun je hem begraven in het warme eten en zijn andere dingen qua eten en drinken een probleem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s