Groene smoothie met broccoli

Smoothie14mei

– Broccoli
– Ananas
– Banaan
– Kokoswater

Rauwe broccoli
Of het eten (of drinken) van rauwe broccoli verstandig is, daar zijn de meningen over verdeeld. Er wordt beweerd dat rauwe broccoli gifstoffen bevat, waardoor je het beter eerst kunt koken of stomen voordat je het eet.

Het klopt inderdaad dat broccoli (sulforafaan) glucosinolaten bevat. Glucosinolaten zijn natuurlijke gifstoffen die je lichaam beschermen tegen kankerverwekkende stoffen. In je darmen kunnen deze stoffen worden omgezet in schadelijke stoffen voor je maag, darmen en schildklier. Door de broccoli eerst te koken of te stomen wordt de schadelijke werking van glucosinolaten ongedaan gemaakt.

Na het lezen van vele artikelen hierover denk ik dat je het beste zelf kan beslissen of je broccoli rauw in de blender wilt doen. Net als met eigenlijk alles geldt, eet er gewoon niet te veel van. Ik heb geen enkel onderzoek kunnen vinden dat heeft bewezen dat het eten van rauwe broccoli echt schadelijk is voor de gezondheid.

Sommige mensen krijgen na het eten of drinken van rauwe broccoli echter wel last van buikpijn, misselijkheid en/of huiduitslag. Aangezien ik zelf nogal snel last heb van buikpijn of huidirritatie, heb ik voor de zekerheid de broccoli van te voren even geblancheerd.

Het feit blijft dat broccoli mega gezond is. Deze groente zit vol met de vitamines A, B, C, E en K en bevat daarnaast calcium, magnesium, kalium, zink, ijzer en koper. Als je de broccoli liever niet rauw eet, maar wilt voorkomen dat bij het koken deze vitaminen en mineralen voor een groot deel verloren gaan, kies er dan voor om te stomen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s