Groene smoothie met avocado en spinazie

Groenesmoothie9april

– Avocado
– Spinazie
– Kiwi
– Peer
– Banaan
– Chiazaad
– Water
– Honing (optioneel)

Avocado
We weten allemaal dat een avocado erg gezond is. Maar wat is een avocado precies en waarom is het zo gezond?

De avocado is een groene vrucht die groeit aan de advocaatboom. De vrucht rijpt niet aan de boom, maar pas nadat hij geplukt is. Het is officieel dus geen groente, maar een vrucht. Een halve avocado weegt ongeveer 100 gram: de helft van je dagelijkse portie fruit (of groente).

Een rijpe avocado is zo zacht als boter, dit komt omdat het vruchtvlees een vetgehalte heeft van soms wel 30%. Het vruchtvlees heeft een licht nootachtige smaak.

Omdat de avocado zoveel vet bevat, wordt vaak gedacht dat de avocado een enorme dikmaker is. Het klopt dat de avocado redelijk wat kilocalorieën bevat: zo’n 170 tot 180 per halve (100 gram) avocado, je moet je er dan ook niet helemaal vol aan eten (één of twee avocado’s per week is voldoende). Echter de vetten die de avocado bevat zijn allemaal gezond en heeft ons lichaam nodig om goed te kunnen functioneren.

De avocado zit bomvol onverzadigde vetzuren, waaronder het omega-3 vetzuur.
Omega-3 vetzuren zorgen onder andere voor gezonde hart- en bloedvaten, een gezond afweersysteem, sterke botten en soepele gewrichten en een gezonde hormoonhuishouding.

Naast alle gezonde vetten bevatten avocado’s ook erg veel vitaminen en mineralen. Een avocado is een uitstekende bron van kalium en magnesium en de vitamines A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineralengehalte is erg hoog: bijna drie keer zo hoog als dat van de meeste andere vruchten.

Een andere leuke bijkomstigheid van een avocado is dat het erg goed is voor je huid! Dit komt bijvoorbeeld door de vitamine E die de vrucht bevat. Dit is een anti-oxidant die je huid ontgift, littekenvorming verminderd en de celvernieuwing stimuleert. De andere aanwezige vitaminen en mineralen zorgen voor een verbeterde huidstructuur- en elasticiteit. Niet voor niks dat veel beautyproducten verrijkt zijn met avocado!

Alleen maar positieve eigenschappen dus! Als je wilt afvallen, laat je dan niet afschrikken door het hoge vetgehalte, maar eet (of drink!) er dan gewoon niet te veel van.
Als je af en toe een avocado eet, dat dus bomvol voedingsstoffen zit, zal dit je zelfs helpen bij het afvallen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s