Voeding en nachtdienst

Nachtdienst
Net als je slaapritme is ook je eetritme belangrijk. Dit wordt beide al gauw lastig als je voor je werk nachtdiensten moet draaien. Ik kreeg van een verloskundige de vraag wat je nu het beste kunt eten als je de hele nacht aan het werk bent en bijvoorbeeld ’s ochtends rond 05.00 uur pas thuis komt.

Het hangt er uiteraard een beetje vanaf hoe laat je naar je werk gaat. In sommige  gevallen worden er 24 uurs diensten gedraaid en is het natuurlijk extra lastig om je aan vaste tijden te houden. Probeer  toch altijd tussen 17.00 en 20.00 uur je (warme) avondmaaltijd te nuttigen.

Kies als avondmaaltijd voor een vetarme maaltijd. Denk hierbij aan mager vlees (of een vleesvervanger) of vis, voldoende groenten en volkoren pasta, rijst of aardappelen.

Een vast voedingspatroon, met drie hoofdmaaltijden en om de drie uur een tussendoortje,  zorgt voor constante energie. Kies ’s nachts voor licht verteerbaare maaltijden/tussendoortjes.

Het is goed om te weten dat eiwitten energie leveren en koolhydraten juist slaperig maken. Prima tussendoortjes voor ‘s nachts zijn bijvoorbeeld een beker/bakje  yoghurt (eventueel met vers fruit), een eitje, een stukje 20+ kaas of een volkoren cracker met mager beleg. Als je overdag tijd hebt kun je ook een lekkere salade of soep maken en deze (in kleine porties) meenemen naar je werk.

Probeer na 02.00 geen koffie of andere dranken met cafeïne meer te drinken. Het houdt je op dat moment misschien scherp, maar het kan wel tot 5 uur duren voordat de cafeïne ‘uitgewerkt’ is. De kans is dus groot dat je na je dienst niet goed of onrustig slaapt.

Vermijd ook gedurende de hele nacht suikerrijke producten, zoals koek, snoep, mueslirepen, liga’s, ontbijtkoek etc. Deze producten  zorgen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel wat uiteindelijk leidt tot vermoeidheid (en opnieuw trek in iets zoets!).

Als je ’s ochtends thuis komt kun je best een hapje eten. Met honger naar bed gaan zorgt er juist alleen maar voor dat je niet goed in slaap komt of dat je slaap onderbroken wordt. Kies ook dit keer voor iets licht verteerbaars.  Bijvoorbeeld een bakje yoghurt of kwark met fruit en wat muesli (zonder suiker). Ook een volkoren cracker of een volkoren beschuit is een goede optie. Kies als beleg bijvoorbeeld een plakje 20+ kaas, kipfilet, kalkoenfilet, komkommer, avocado, tomaat of hummus.

Het is dus een misverstand dat tijdens de nacht zo weinig mogelijk gegeten moet worden. Als je (’s nachts) werkt heb je energie nodig, en dat krijg je alleen door regelmatig (kleine, gezonde en  licht verteerbare porties) te eten.

Goedenacht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s