Superfood: chiazaad

chiazaadAl eerder schreef ik over het supervoedsel quinoa. Naast quinoa zijn er nog veel meer zogenaamde superfoods, waaronder chiazaad. Chiazaden komen van de Salvia Hispanica, een uit Midden-Amerika afkomstige muntachtige plant. De Azteken en de Maya’s aten chiazaden voordat ze een lange reis moesten maken of voordat ze een gevecht in gingen. Na de komst van de Spanjaarden is dit gewas en de buitengewone eigenschappen van de zaden voor langere tijd in de vergetelheid geraakt.

De plant waar de chiazaden vandaan komen, bevat bepaalde vetten waardoor er geen ongedierte op af komt. Hierdoor zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig. Chiazaden worden geoogst en schoongemaakt via een mechanisch proces.

Chiazaden vallen onder de superfoods omdat de kleine zaadjes een zeer positieve invloed hebben op lichaam en geest. Ze bevatten 4 essentiële onderdelen die goed zijn voor de gezondheid.

Chiazaden bevatten onder andere het hoogste percentage omega 3 dat te vinden is in de natuur. Omega 3 heeft een aantal belangrijke eigenschappen:
– verlaagt cholesterol
– gaat spierverkramping, depressie, gewrichtspijn en reuma klachten tegen
– verhoogt je weerstand
– verbetert de werking van je hersenen
– verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

Ook bevatten chiazaden 25% meer vezels dan lijnzaad, maar minder calorieën. Deze vezels zorgen er weer voor dat koolhydraten langzamer door het lichaam opgenomen worden, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Daarnaast bevatten chiazaden 30% meer antioxidanten dan bijvoorbeeld blauwe bessen. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen en helpen daarmee onder andere veroudering tegen te gaan.

Tenslotte bevatten chiazaden proteïnen en mineralen. Proteïnen zijn essentieel om de cellen in het lichaam gezond en fit te houden. Bij een allergie voor bijvoorbeeld koemelk, gluten of noten, kunnen chiazaden goed gebruikt worden als alternatief. Chiazaden bevatten de volgende mineralen:

– 6x meer calcium dan melk –> Calcium is onder andere noodzakelijk voor de opbouw en het behoud van gezonde botten en een gezond gebit.
– 15x meer magnesium dan broccoli –> Magnesium is een echt antistress mineraal, het zorgt voor ontspanning van de spieren, bloedvaten en zenuwen. Daarnaast is magnesium nodig om het calcium op te kunnen nemen.
– 3x meer ijzer dan spinazie –> IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling.
– 50% meer foliumzuur dan asperges –> Foliumzuur is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.

Chiazaden kunnen op allerlei manieren gebruikt worden. Bijvoorbeeld in een salade, door de yoghurt, in een smoothie, in de soep of in een sapje. Chiazaden nemen tot 9x hun gewicht in vocht op. Daarom is het goed ze eerst 10 minuten te laten weken in water. Hierdoor vormen ze een soort gel die het lichaam niet alleen voedt, maar ook nog eens hydrateert.

Mensen die bloedverdunners gebruiken moeten echter voorzichtig zijn met het gebruik van chiazaad. Chiazaden hebben namelijk een lichte bloedverdunnende werking. De combinatie van beiden kan tot bloedingen leiden.

Chiazaad is niet heel goedkoop (bij bijvoorbeeld De Tuinen kost een pot van 250 gram € 6,99), maar (voor iedereen die geen bloedverdunners gebruikt :-)) zeker het investeren waard. Al helemaal omdat ze jaren goed blijven als je ze droog en donker bewaart!

2 gedachten over “Superfood: chiazaad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s