Vet gezond!

 

Vetgezond
En, hoe gaat het met de goede voornemens?
Voor diegene die het nog steeds volhouden, chapeau!

Als ik om me heen kijk en luister, valt het me op dat bijna iedereen die met afvallen bezig is, denkt dat het helpt om maar helemaal geen koolhydraten en/of vetten meer te eten. Dat vind ik raar.

Nooit gehoord dat vetten juist heel belangrijk zijn?? Bepaalde koolhydraten heb je ook zeker nodig, maar in dit blog zal ik eerst alleen de gezonde vetten bespreken.

Er zijn dus gezonde en ongezonde vetten. De ongezonde vetten moet je inderdaad laten staan, maar gezonde vetten zijn juist van levensbelang! Zonder deze vetten is je lichaam namelijk niet in staat te functioneren. Het enige waar je op moet letten, is dat je er niet te veel van eet. Maar dit geldt in principe voor alles wat je eet. Van te veel eten word je dik, dus ook van te veel vet, en we weten inmiddels ook dat het belangrijk is om goed te variëren.  Eet van alles wat, maar van niks teveel!

Zoals gezegd vervullen vetten allerlei belangrijke functies in ons lichaam:
– Opname van vitaminen en mineralen
Vetten helpen het lichaam om vitaminen en mineralen op te nemen, zoals de in vet oplosbare vitaminen A, D, E, en K. Zo wordt bijvoorbeeld vitamine K in broccoli, spruitjes en kool alleen opgenomen als er ook vet in de maaltijd zit.
Opbouw van celwanden
Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn onmisbaar voor de opbouw van onze celwanden, met name de hersencellen. De hersenen bestaan namelijk voor 60% uit vetten.
 Een betere spijsvertering   
Vet zorgt er voor dat met name eiwit beter wordt verteerd. Daarnaast wordt onverzadigd vet langzamer verteerd waardoor we ons langer verzadigd voelen en dus minder snel trek krijgen in (ongezonde) tussendoortjes.
– Een goed werkend immuunsysteem
Onverzadigde vetzuren helpen het immuunsysteem om ontstekingsreacties te verminderen. Mensen met auto-immuunziekten hebben baat bij het eten van veel vette vis.
Aanmaak van hormonen
Onverzadigde vetzuren vormen de basis voor bepaalde hormonen (o.a. geslachts-, schildklier-, en stresshormonen) en hormoonachtige stoffen die een belangrijke functie hebben bij het remmen van ontstekingen.

Als je het lastig vindt om te beoordelen of een product goede of slechte vetten bevat, gebruik dan het volgende ezelsbruggetje:

Onverzadigd vet = O
Verzadigd vet = Verkeerd

(Om het nog lastiger te maken zijn er ook uitzonderingen en kunnen bepaalde verzadigde vetten juist  heel gezond zijn, maar misschien moet je dat voorlopig maar even vergeten.  Als je aan uitleg toe bent, dan hoor ik het wel :).)

Een aantal voorbeelden van gezonde vetten zijn:
Avocado’s, noten, zaden, vette vis (zoals makreel, sardine, tonijn, haring, ansjovis en zalm), olijfolie, lijnzaadolie en groene groenten.

Probeer bovenstaande producten meerdere keren per week te eten. Vervang je dagelijkse mueslireep of eierkoek door een handje noten en smeer in plaats van boter, avocado op brood. Avocado’s, noten en zaden zijn ook heel lekker door een salade, dus probeer dit voortaan als standaard ingrediënten toe te passen, dan ben je pas echt vet gezond bezig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s