Mindful eten

Mindful eten

Iedere dag stellen we onszelf weer de zelfde vraag: ‘wat eten we vandaag’?
Iedereen is continu bezig met eten, en dan vooral met wát we eten. Maar het is minstens zo belangrijk hóe je eet.

Zodra de boodschappen zijn gedaan en het eten is klaar, werken we dat het liefst zo snel mogelijk naar binnen.  Vaak gebeurt dit ook nog eens voor de TV, achter je bureau of zelfs lopend, op de fiets of in de auto.

Niet slim.

Eten is geen wedstrijdje. Hoewel, je kunt er wel een leuk spelletje van maken:
Wie het eten het eerst op heeft moet afwassen/opruimen/de vaatwasser inruimen. Op deze manier ga je vanzelf langzaam eten. Langzaam en met aandacht eten is namelijk erg belangrijk.

Ons lichaam kent een soort intelligente ‘hongerthermostaat’, een meter die precies weet en aangeeft wanneer je genoeg gegeten hebt. Het is een geweldig systeem dat, door verschillende signalen vanuit je lichaam, ervoor zorgt dat je stopt met eten als je daadwerkelijk genoeg hebt. Het enige wat je moet doen is dat systeem de tijd geven om de signalen door te geven. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat alle seintjes zijn doorgegeven. Langzaam eten zorgt er dus voor dat je niet teveel neemt (en dus niet te dik wordt!).

Langzaam eten betekent ook goed kauwen.
Ik heb al eerder benadrukt dat goed kauwen een heel belangrijk onderdeel is van de spijsvertering. Door goed te kauwen komen er meer smaakstoffen vrij wat zorgt voor een vol gevoel. Hoe langer je kauwt, hoe meer speeksel je produceert, hoe meer enzymen in de mond kunnen beginnen met het opnemen en verteren van het eten. Alles wat al in de mond opgenomen en verteerd is, hoeft niet meer in de maag en/of darmen te gebeuren. Dit scheelt enorm veel energie en zorgt er voor dat je voeding beter door je lichaam wordt opgenomen.

Het helpt om je tijdens het kauwen te concentreren.
Probeer in je hoofd te omschrijven wat je proeft en voelt. Zo dwing je jezelf om langzaam te eten. Voor sommigen helpt het ook om het aantal keren dat je kauwt te tellen. Maak ook hier voor jezelf een spelletje van en probeer bij iedere hap vaker te kauwen.

Nog een aantal tips om ‘mindful’ te eten:

– Eet altijd zittend en bij voorkeur aan tafel (dus niet voor de TV!)

– Eet zonder afleiding (leg dus ook je boek, krant of tijdschrift aan de kant).

– Sla geen maaltijden over. Als je een maaltijd overslaat, neemt je hongergevoel toe en wordt het moeilijker bewuste eetkeuzes te maken en langzaam en bescheiden porties te eten.  Eet bij voorkeur op dezelfde tijden zodat je lichaam in een evenwichtig ritme raakt. Het is het beste om om de 3 uur iets te eten.

– Leg tijdens het eten af en toe je bestek neer om even een pauze te nemen.

– Eet met links als je rechtshandig bent, en met rechts als je linkshandig bent.

– Gebruik klein servies en klein bestek.

– Gebruik rood servies. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat je bij het gebruik van rood servies 40 procent minder consumeert.

Als je vanaf nu met aandacht eet, zul je merken dat het afvallen veel makkelijker gaat, dat je je gezonder voelt en dat je minder vaak met een schuldgevoel van tafel gaat.
Boektip: ‘Waarom Franse vrouwen niet dik worden’ van  Mireille Guiliano.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s