Voedingssupplementen


Of het nemen van een voedingssupplement nodig is, daar verschillen de meningen over. Het Voedingscentrum is namelijk van mening dat, als je de richtlijnen van de schijf van vijf volgt, je  alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en een voedingssupplement dus niet nodig is. Hierbij gelden wel een paar uitzonderingen: kinderen tot 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en ouderen.

Ikzelf en tevens alle orthomoleculaire geneeskundigen zijn ervan overtuigd dat de optimale conditie van je lijf ontstaat door het eten van voornamelijk (gevarieerde) natuurlijke voeding, eventueel aangevuld met voedingssupplementen.  Omdat eigenlijk niemand alleen maar natuurlijke voeding binnenkrijgt en je in deze moderne tijd niet ontkomt aan ongezonde toevoegingen in producten, kan een voedingssupplement weldegelijk van belang zijn.

Uit recent onderzoek is gebleken dat vrijwel alle Nederlanders kampen met kleine of grote tekorten in de voeding aan essentiële vitaminen, mineralen en spoorelementen. Deze tekorten zullen vroeg of laat leiden tot (ernstige) gezondheidsproblemen.

Denk eraan dat een voedingssupplement bedoeld is als aanvulling op de algemene voeding en nooit als vervanging van voeding gebruikt mag worden.

Een voedingssupplement kun je het beste tijdens of direct na de maaltijd innemen. De voedingsstoffen uit het supplement worden op deze manier samen met de voeding opgenomen en maken zo direct deel uit van het spijsverteringsproces.

Volg bij gebruik van een voedingssupplement altijd de aanwijzingen op de verpakking en neem bij twijfel contact op met de fabrikant. Wanneer je lijdt aan een ziekte, neem dan alleen voedingssupplementen in overleg met je arts.

Over het algemeen geldt bij voedingssupplementen: hoe duurder, hoe beter.
Probeer, als je portemonnee het toestaat, voornamelijk natuurlijke voedingssupplementen te kopen. Of een (reeds gekocht) voedingsupplement van goede kwaliteit is, kun je ook heel gemakkelijk zelf thuis testen. Doe het supplement in een glas lauw water en meet in hoeveel tijd het supplement is opgelost. Als het supplement binnen 30 minuten volledig is opgelost, is deze van goede kwaliteit. Wanneer het na 30 minuten tot een uur nog volledig in stand is, zal dit in je lichaam hetzelfde werken en worden de werkzame stoffen dus niet (voldoende) afgegeven aan je lichaam.

Hieronder volgt een korte beschrijving  van de meest gebruikte en belangrijkste voedingssupplementen. Heb je vragen over deze of andere, niet genoemde, voedingsupplementen, laat het me dan gerust weten!

Vitamine B complex
Er zijn  ongeveer 10 verschillende B-vitaminen die samen het vitamine B-complex vormen. Ze werken met elkaar samen en staan in verband met energieproductie, stress en het immuunsysteem.

Vitamine B12
Vitamine B12 is de enige in water oplosbare vitamine die wordt opgeslagen in het lichaam. Veganisten, zwangere vrouwen of mensen met ijzergebrek kunnen baat hebben bij extra vitamine B12. Vitamine B12 zit van nature uitsluitend in dierlijke producten  en zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine C
Vitamine C dient voor een goed werkend immuunsysteem, het helen van wonden en ontgifting.

Vitamine D
Vitamine D zorgt onder andere voor gezonde botten en een gezond gebit, helpt bij het in stand houden van een goed werkend zenuwstelsel, een regelmatige hartslag en een normale bloedstolling. Zie voor meer informatie over vitamine D mijn vorige blog ‘Vitamine D gebrek in de winter’.

Multivitamine
Een multivitamine wordt ingezet als aanvulling op tekorten aan voedingsstoffen en ter versterking van de immuniteit. Over het algemeen bevat een multivitamine een mix van vitamine A, B complex, C, E, calcium, koper, chroom, ijzer, magnesium, zink, jodium en selenium.

Calcium/Magnesium
Calcium en magnesium werken altijd samen, daarom kun je ook het beste een voedingssupplement kopen waar deze mineralen beide in verwerkt zijn. Een goede verhouding is calcium/magnesium 2:1.

Calcium zorgt voor gezonde botten en tanden, de regulering van de bloeddruk, het transport van stoffen in en uit de lichaamscellen, een normale bloedstolling en is het van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel.

Magnesium is noodzakelijk voor de calciumstofwisseling.
Een gebrek aan magnesium leidt al gauw tot een gebrek aan calcium.

Magnesium werkt als een natuurlijk kalmerings- en antistressmiddel.
Daarnaast is magnesium nodig bij de productie van energie. Bij een tekort aan magnesium ontstaan dus klachten als vermoeidheid en stress.

IJzer
IJzer is noodzakelijk voor het zuurstoftransport in ons bloed. Het meeste ijzer zit dan ook in de rode bloedcellen.  Verder is ijzer nodig voor onze immuniteit en voor de aanmaak van maagzuur. De opname van ijzer wordt bevorderd door vitamine C. Koffie, een gebrek aan vitamine B12 of een overvloed aan maagzuur kan de opname van ijzer juist belemmeren.

Visolie
Visolie houdt de cholesterolspiegel op peil, zorgt voor betere leerprestaties, heeft een gunstige invloed op de bloedsomloop, is goed voor hart- en bloedvaten, is inzetbaar voor gevoelige spieren, vermoeide benen en voeten en levert een bijdrage aan het versoepelen van de gewrichten.

Foliumzuur
Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Foliumzuur komt al voor in het vitamine B complex, maar voor zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden is het nodig hiervan extra in te nemen.  400 mcg foliumzuur in de vorm van een supplement verkleint het risico op een geboorteafwijking. Foliumzuur werkt het beste in combinatie met vitamine C en B12.

Co-enzym Q10
Dit supplement zorgt ervoor dat je bij vermoeidheid meer energie krijgt, het bevordert een goede hartwerking en leverfunctie, het verbetert de conditie van het tandvlees en wordt ingezet als life-extension (levensverlengend) preparaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s