Superfood: quinoa


Quinoa is een zaad dat steeds populairder wordt.
Tot voor kort alleen nog maar in natuurwinkels te verkrijgen, nu is het al in steeds meer supermarkten in het schap te vinden.
Maar goed ook, want quinoa is een van de meest gezonde ‘granen’ ter wereld.

Quinoa was het hoofdvoedsel van de Inca’s.
Het is rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium.
Quinoa, kleine knapperige korreltjes met nootachtige smaak, is het zaad van een plant dat al meer dan 5000 jaar in de Andes verbouwd wordt. Quinoa zit bomvol voedingsstoffen en is daardoor zeer compleet. In de Andes werd quinoa dan ook met name gebruikt door de mensen die op zeer ijle hoogten werkten.

Quinoa bevat tot wel 19% eiwit en is daarmee een heel goede eiwitleverancier.
Het eiwit uit quinoa is heel goed door ons lichaam te verwerken, veel beter dan eiwit uit vlees of vis.
Het eiwit bevat alle essentiële aminozuren. Dit zijn de aminozuren die het menselijk lichaam niet zelf aan kan maken en uit voeding moet halen. Door al deze essentiële aminozuren is quinoa zeer geschikt voedsel voor vegetariërs.

Doordat er zoveel eiwitten in quinoa zitten raak je snel vol. Hierdoor zul je minder snel trek hebben in ongezonde tussendoortjes. Ook zorgt quinoa voor meer spierweefsel, daardoor raak je sneller calorieën kwijt. Quinoa zelf heeft amper calorieën, maar is wel vrij machtig, waardoor je niet veel nodig hebt. Wie wil afvallen moet dit superfood echter regelmatig aan het eten toevoegen. Het effect zal dan heel snel zichtbaar zijn.

Quinoa is, naast dat het zo gezond is, ook nog eens lekker en tijdens verschillende maaltijden te gebruiken. Het is met van alles te combineren, zoet of hartig. Je kunt het eten als ontbijt (met bijvoorbeeld kaneel, rozijnen en bessen), als lunch, als tussendoortje of tijdens de avondmaaltijd.

De meeste mensen gebruiken quinoa tegenwoordig echter als vervanging van rijst of er wordt brood mee gebakken. Het is zeker geen slecht idee om quinoa minstens één keer per week te eten (liever nog vaker!).

Via Google zijn veel verschillende lekkere recepten met quinoa te vinden.
Kijk lekker rond, experimenteer en eet super gezond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s