Stop met suiker!


Bijna 95% van de Nederlandse bevolking is verslaafd aan suiker.
Gemiddeld eten we per persoon 40 kilo suiker per jaar!

De meeste mensen zijn zich niet bewust van het kwaad van suiker.
Kinderen wordt geleerd dat suiker slecht is voor hun tanden en dat ze van te veel suiker dik worden. Maar niemand vertelt je ooit dat suiker puur vergif is.

In mijn vorige blog (‘moe, moe moe’) heb ik al een klein beetje uitgelegd waarom suiker niet goed voor je is. In dit blog zal ik er nog verder op in gaan.

Te veel suiker (en ‘te veel’ bereik je sneller dan je denkt) gooit je hormoonhuishouding volledig in de war. Hormonen hebben tal van verschillende functies in je lichaam die van levensbelang zijn.
Hormonen zorgen onder andere voor het verbranden van vet, het produceren van energie, het reguleren van groei, je hartslag, je bloeddruk en je ademhaling. Hormonen helpen je ook om te gaan met stress, gaan vermoeidheid tegen, helpen je geheugen een handje, stimuleren je immuunsysteem, voorkomen depressies en ga zo nog maar even door.

Suiker kan dus op langere termijn zeer ernstige aandoeningen veroorzaken zoals botontkalking, gebitsproblemen, zwaarlijvigheid, hypoglykemie, gewrichtsinfecties, menstruatieproblemen, hartziekten en bloedarmoede.

Het vervelende aan suiker is dat het ook je bloedsuikerspiegel enorm laat schommelen. Hierdoor heb je continu behoefte aan nieuwe suikers. Niet gek dus dat zo veel mensen verslaafd zijn aan suiker.

Ben je dus vaak moe, lusteloos, labiel en/of heb je last van depressies, hartkloppingen, huilbuien, haaruitval en ongewenste gewichtstoename? Denk je zo nu en dan ‘ik heb echt even suiker nodig’ of heb je zin in wat lekkers net na het avondeten of na de lunch? Dan is de kans zeer groot dat dit komt door een teveel aan suikers.

Misschien denk je nu ‘maar dat valt toch wel mee? Ik eet maar een paar dropjes per dag en alleen op verjaardagen eet ik een stukje taart en drink ik een glaasje cola’. Dit is helaas een veel gemaakte fout. Suiker zit niet alleen in de producten waarvan algemeen bekend is dat het bomvol suiker zit, maar suiker zit ook verborgen in heel veel andere producten.

Suiker zit onder andere in de volgende producten:
Kant-en-klaarmaaltijden, soep uit blik, brood(!), vruchtensappen, sausjes, crackers, toastjes, en chips, vitaminesupplementen, ijskoffie en -thee, bouillonblokjes, sladressing, jam, seroendeng, oplosthee, sandwichspread, ontbijtkoek, beschuit, erwten of maïs in blik, diepvries patat, kroketten, smeerkaas, paté en witte bonen in tomatensaus.

Hier blijft het zeker niet bij. Mijn tip: lees altijd de etiketten!
Voor wie het nog niet wist; het ingrediënt dat als eerste in de ingrediëntenlijst vermeld staat, is in bijna alle gevallen het ingrediënt dat het meest aanwezig is in dat product.

Witte producten zoals wit brood, witte pasta, witte bloem en witte rijst hebben precies hetzelfde effect op je lichaam als suiker.

Helemaal stoppen met suiker eten is misschien wat te veel gevraagd, maar om je weer gezond en energiek te voelen moet je in ieder geval minderen met suiker. Daar komt ie weer: eet puur natuur en onbewerkt!
Wanneer je bloedsuikerspiegel constant blijft, heb je ook geen behoefte meer aan suiker. Als je toch zin krijgt in wat lekkers, kies dan voor noten en/of zaden, een lekker stukje fruit of snoepgroenten (tomaatjes, paprikaatjes etc.). Je zult merken dat je je zonder suiker veel fitter, energieker, gezonder en slanker voelt.

Ik ben van mening dat ieder normaal, gezond mens (die niet lijdt aan een chronische ziekte) niet ziek hoeft te worden. Probeer het eens. Voel je een griep of verkoudheid aankomen, stop dan een aantal dagen volledig met het eten van suiker, en je zult zien dat het virus niet zal doorzetten! Op deze manier heb ik al jaren geen griep meer gehad, terwijl ik vroeger wel 2 keer per jaar met griep op bed lag.

Als je meer wilt weten over suiker en zijn gevolgen, of wilt  weten hoe je het beste van je suikerverslaving af kunt komen, laat het me dan gerust weten. Ik help je met alle plezier om je letterlijk en figuurlijk weer lekker in je vel te laten zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s