Moe, moe, moe


Vermoeidheid en lusteloosheid kunnen een gevolg zijn van een drukke baan, een druk gezinsleven, te weinig slaap, te weinig beweging, weinig vrije tijd of gewoon een ontzettend onregelmatig leven.  Maar de grootste oorzaak is in bijna alle gevallen: verkeerde voeding.

Wat bijna iedereen wel weet is dat suiker je dik, maar ook moe maakt.
Te veel suiker eten zorgt voor een enorm schommelende bloedsuikerspiegel wat weer zorgt voor een chronische vermoeidheid. Suiker zit niet alleen in een suikerklontje maar ook in heel veel andere producten zoals in brood,  kant-en-klaar-maaltijden en -sauzen, koek, snoep, toetjes, soep in blik, vlees, frisdrank, vruchtensappen, toastjes en chips, etc.

Nog meer zaken die vermoeidheid kunnen veroorzaken zijn:
alcohol, cafeïne, nicotine, te veel verzadigde vetten, allergieën, infecties, stress, een slechte spijsvertering en het overslaan van maaltijden .

Energie ontstaat doordat je lichaam de beschikbare voedingsstoffen omzet in bio-energie. Zodra er niet voldoende voedingstoffen binnenkomen, wordt er geen energie geproduceerd en word je moe.  Voor dit proces is het belangrijk dat je voldoende zuurstof binnenkrijgt. Zuurstof speelt een grote rol bij de omzetting van voedingsenergie naar bio-energie.  Denk dus aan je ademhaling, haal diep adem. Daarnaast is het heel belangrijk dat je voldoende water drinkt. De meeste mensen merken het onmiddellijk wanneer ze een tekort aan water hebben; een sloom gevoel, fysieke vermoeidheid en een afnemend concentratievermogen.
Water zorgt er onder andere voor dat de voedingsstoffen naar de juiste plekken (cellen) in je lichaam worden vervoerd, waar ze omgezet worden in energie.

Om energie te verkrijgen is het belangrijk dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, die ook daadwerkelijk omgezet kunnen worden in die oh zo welkome energie.
Met juiste voedingsstoffen bedoel ik vooral basische voedingsstoffen zoals groenten, fruit, noten en volkorenproducten. Zuurvormende voedingstoffen en geraffineerde koolhydraten zorgen juist voor lichamelijke ongemakken en een gebrek aan vitaliteit omdat je lichaam heel hard moet werken om deze stoffen te neutraliseren en onschadelijk te maken.

Ook is het belangrijk dat je regelmatig eet zodat je spijsvertering op gang blijft en je bloedsuiker constant. Het beste is om iedere 3 uur iets te eten.  Let hierbij wel op dat je het liefst 3 uur voor het slapen gaan niks meer eet. Doe je dit wel, dan kan het zijn dat je lichaam deze voeding tijdens het slapen niet goed meer kan verteren of opnemen.

Wanneer je dus behoefte hebt aan meer energie, eet dan zoveel mogelijk puur natuur en onbewerkt (dit kan het beste opgenomen worden door je lichaam) en laat bewerkte en ‘lege’ producten staan. Zie ook mijn blog ‘Eten als een holbewoner’.

Voor extra energie kun je jouw vitamine B inname verhogen.
Volkoren en hele granen zoals zilvervliesrijst, havervlokken, gierst, boekweit en rogge zitten bomvol B-vitaminen en zorgen voor een toename in je energieniveau. Je kunt eventueel ook een vitamine B-complex als voedingssupplement gebruiken. Zorg er in dat geval voor dat je ook een Multi-vitamine neemt, omdat vitaminen altijd samenwerken en het beste worden opgenomen als deze tegelijk worden gebruikt.

Wanneer je de laatste tijd ongezond geleefd hebt doordat je bijvoorbeeld veel suiker, alcohol, nicotine, cafeïne en/of verzadigde vetten binnengekregen hebt, of doordat je erg druk bent geweest, veel stress hebt gehad of gewoon laat naar bed bent gegaan, kan het helpen om jezelf eens goed te ‘ontgiften’. Doe dit liever niet in je eentje maar onder begeleiding van een specialist. Tijdens het ontgiften kunnen vaak heftige reacties van het lichaam ontstaan, waarbij een specialist het beste kan beoordelen of deze gevaarlijk zijn, of gewoon horen bij het reinigingsproces.

Als ik de tijd zou hebben, kan ik nog wel uren doorschrijven over dit onderwerp, maar net als ieder ander ben ook ik druk. Daarom mag ik vanaf volgende week eindelijk gaan genieten van mijn welverdiende vakantie op Lefkas (Griekenland) en zal daarom een tijdje uit de lucht zijn.
Bewaar of stel (d.m.v.  e-mail, facebook of het reactieformulier) vooral al je vragen. Na mijn vakantie heb ik weer alle energie om jullie uitgebreid te adviseren en te voorzien van leuke weetjes en nuttige tips!

Αντίο!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s