Proost!


Ik krijg vaak de vraag ‘welk drinken is nou gezond?’
Het meest voor de hand liggende en eigenlijk ook het enige juiste antwoord is: water en thee.

Maar niet iedereen houdt van water of thee.
Als je echt niet van het drinken van water houdt, probeer dan eens de volgende simpele trucjes:

– Doe een heel klein beetje (puur) vruchtensap (bijvoorbeeld appelsap of jus d’orange) in een glas en voeg voor de rest water toe.
– Voeg een schijfje limoen, citroen of sinaasappel toe aan je glas water.
– Zorg ervoor dat er standaard een fles koud kraanwater in de koelkast staat of ligt, veel mensen vinden koud water lekkerder.

Is dit nog niet naar je wens en wil je persé iets uit een pak of fles, kies dan voor dranken als Roos Vicee 50/50, Crystal Clear (koolzuurvrij) of Spa Fruit (koolzuurvrij). Deze dranken zijn gezonder dan bijvoorbeeld vruchtensap uit pak, cola, Fanta, Taksi, chocolademelk, Yogho, cassis, 7Up en Rivella, maar bevatten nog steeds calorieën en in kleine hoeveelheden minder gezonde toevoegingen. Liever niet dus, maar kan prima als afwisseling.

Beperk het drinken van koolzuurhoudende dranken. Het woord zegt het al, het bevat zuren. Een verzuurd lichaam is één van de grootste oorzaken van ziektes. Ik heb eerder al verteld dat er in de oertijd geen ‘gekke’ ziektes bestonden, in die tijd leefde mensen in een biologisch evenwicht waardoor er ook geen verzuring voorkwam.

Ons lichaam heeft van nature een PH waarde van 7 (neutraal).
Deze PH waarde moeten we zoveel mogelijk zien te behouden om niet ziek te worden. Oftewel, er moet een juist evenwicht zijn tussen zuurvormende voedingsmiddelen en alkalische (basische) voedingsmiddelen (bijvoorbeeld fruit, groenten en groene thee).  Zuren worden door ons lichaam geneutraliseerd door mineralen in onze voeding. Wanneer er te veel zuurvormende voedingsmiddelen ons lichaam binnenkomen of wanneer we te weinig alkalische mineralen zoals calcium, magnesium, kalium en natrium binnenkrijgen, gaat je lichaam deze uit je botten halen. Hierdoor ontstaan botontkalking, broze nagels, haaruitval en talloze andere welvaartsziekten.

Kun je echt niet zonder ‘prik’? Kies in dat geval dan voor de ‘gezondere’ varianten zoals Spa Rood, Spa Groen, Spa Fruit of Spa Citron (ook verkrijgbaar van andere merken).

Veel mensen denken dat ze gezond bezig zijn als ze een glas verse jus d’orange bestellen. Het is natuurlijk beter dan een glas cola, maar er zitten ontzettend veel (fruit)suikers in. Bovendien gaan veel van de vitamines en antioxidanten tijdens het persen verloren waardoor de suikers die erin zitten ook nog eens veel sneller in je bloed worden opgenomen.

Thee drinken wordt leuker en lekkerder door veel te variëren en creatief te zijn.
Drink thee met verse kruiden zoals munt, kamille, salie, tijm of laat een stukje gember trekken in heet water en je hebt gemberthee!
Kies altijd voor groene thee of kruiden ‘thee’.

Groene thee bevat de vitaminen B en C, deze vitaminen zorgen voor een goede werking van het zenuw- en spijsverteringsstelsel, zijn goed voor de huid, slijmvliezen en haar en spelen een rol bij het immuunsysteem. Daarnaast bevat groene thee veel antioxidanten.

Zwarte thee wordt gefermenteerd waardoor veel gezonde stoffen verloren gaan.

Groene ijsthee bevat dan wel groene thee, maar toch wordt er dusdanig veel aan toegevoegd dat het niet gezond meer is. Laat je dus niet misleiden. Je kunt ook heel makkelijk zelf een heel gezonde ijsthee maken. Doe een aantal partjes limoen of citroen in een karaf water, voeg daar een takje munt en een hoeveelheid ijsklontjes naar wens aan toe, water er overheen en klaar!

Tenslotte nog even het onderwerp ‘alcohol’.
Alcohol is niet alleen een dikmaker maar is ook ontzettend slecht voor je huid. Het laat je huid uitdrogen, vertraagt de circulatie en berooft je lichaam van alle belangrijke voedingsstoffen die juist voor een gezonde huid hard nodig zijn.
Maar soms heb je gewoon ontzettend zin in een borrel. Dat kan.
Zoals verteld in mijn blog ‘Gezond(er) eten op vakantie’ kun je het beste kiezen voor rode wijn. Als je niet van (rode) wijn houdt wordt dit wat lastiger. Sherry, jenever, champagne of cider bevatten over het algemeen minder calorieën dan veel andere alcoholische (mix-)dranken. Wissel je glaasje drank altijd af met een glas water. We weten het allemaal, dus houd je er ook aan; geniet, maar drink met mate.

Proost!

2 gedachten over “Proost!

  1. ” Beperk het drinken van koolzuurhoudende dranken. Het woord zegt het al, het bevat zuren. Een verzuurd lichaam is één van de grootste oorzaken van ziektes. Ik heb eerder al verteld dat er in de oertijd geen ‘gekke’ ziektes bestonden, in die tijd leefde mensen in een biologisch evenwicht waardoor er ook geen verzuring voorkwam.”

    “Wanneer er te veel zuurvormende voedingsmiddelen ons lichaam binnenkomen of wanneer we te weinig alkalische mineralen zoals calcium, magnesium, kalium en natrium binnenkrijgen, gaat je lichaam deze uit je botten halen. Hierdoor ontstaan botontkalking, broze nagels, haaruitval en talloze andere welvaartsziekten.”

    Ik adviseer je om je beter te laten informeren. Spa rood en Spa groen zijn koolzuurhoudende dranken. Dit betekent NIET dat ze voor botontkalking zorg of minder gezond zijn.

    http://www.kennisinstituutbier.nl/nieuws/koolzuur-een-drankje-slecht-voor-je-gezondheid

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s