Wondermiddel: kokosolie


Mijn vriendinnetje Charlotte ‘doet omaatjes’.  Zo noemen wij dat.
Het klinkt misschien viezer dan het is, want eigenlijk maakt ze gewoon schoon, doet ze boodschappen en kletst over koetjes en kalfjes…en kokosolie.

Eén van haar omaatjes lijkt 15 jaar jonger dan ze in werkelijkheid is.
Haar geheim? Kokosolie. Kokosolie is een wondermiddel en wij houden van wondermiddeltjes.

Kokosolie verhoogt ten eerste je weerstand tegen allerlei bacteriën, schimmels en parasieten. Dit komt door de grote aanwezigheid van laurinezuur. Laurinezuur komt bijvoorbeeld ook voor in moedermelk, dat de baby beschermt tegen schadelijke bacteriën van buitenaf.

Kokosolie verbetert de darmwerking en daarmee ook de opname van omega 3 vetzuren (goed voor hart- en bloedvaten), de in vet oplosbare vitaminen, mineralen zoals calcium en magnesium (onder andere nodig voor gezonde botten, tanden, zenuwstelsel, cholesterolstofwisseling en de productie van energie) en diverse eiwitten.
De voeding die je naast kokosolie eet, wordt dus effectiever door je lichaam gebruikt. Op de lange termijn blijft je lichaam dus gezonder door minder verlies van belangrijke voedingsstoffen.

Voor mensen die graag willen afvallen, kan kokosolie een zeer goed hulpmiddel zijn. Kokosolie versnelt je stofwisseling. Daarnaast verbrand je met kokosolie meer calorieën dan met de meeste andere oliën en vetten. Als je de vetten en oliën die je normaal gebruikt, vervangt door kokosolie, val je sneller af.

Onze Olympische vrienden hebben ook veel baat bij kokosolie, met name de krachtsporters. Kokosolie levert veel energie en wordt in mindere mate gebruikt voor vetopslag. De vetzuren in kokosolie hebben geen eiwitten nodig om te worden verbrand. Hierdoor blijven er meer eiwitten over voor de energievoorziening van de spieren. Wanneer je spiermassa kweekt, helpt kokosolie de afbraak van spiermassa dus minimaal te houden en je vetverbranding zo hoog mogelijk te houden.

Kokosolie is de gezondste olie op aarde, mede doordat het erg stabiel is.
Dit betekent dat het onder hoge temperaturen (bijvoorbeeld tijdens het bakken) niet zal oxideren (dit gebeurt bijvoorbeeld wel bij zonnebloemolie, daarom moet je nooit bakken in zonnebloemolie!). Kokosolie is ook veel langer houdbaar (wel 2 jaar!) en wordt minder snel ‘ranzig’ of giftig.

Je kunt kokosolie ook nog eens heel goed gebruiken om je huid mee te verzorgen. Kokosolie wordt erg snel door je huid opgenomen en laat je huid zacht aanvoelen. Het werkt tegen een droge en schrale huid (dus ook tegen haarroos). Daarnaast gaat kokosolie de vorming van vrije radicalen tegen (werkt dus als antioxidant), haalt het de dode huidcellen weg, verlicht het een jeukende huid (ook bij eczeem en psoriasis) en vermindert het grote poriën. Tenslotte vermindert kokosolie de zichtbaarheid van littekens en treedt het op tegen spataderen.

Zo zijn er nog heel veel meer (in- en uitwendige) gezonde eigenschappen van kokosolie op te noemen, maar bovenstaande lijken mij al genoeg redenen om het een keer in huis te halen en te proberen!

Bak- en smeerze!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s